Vouchere de energie 2023 – mesajul oficial despre tichetele pentru facturile la utilități, ce trebuie să știe românii
Printre măsurile sociale din 2023 pentru ajutorarea românilor vulnerabili se află și vouchere sociale, care tocmai au început să intre în circulație din a doua jumătate a lunii trecute. Între timp, numărul beneficiarilor a fost suplimentat.
Până la această oră, cardurile de energie livrate populației vulnerabile au fost deja folosite pentru efectuarea a peste 20.000 de plăți. În plus, peste 70 de milioane de lei au fost plătite către furnizorii de energie. Mai important decât atât este însă că listele beneficiarilor se suplimentează constant, iar 347.000 de români sunt în situația de a-și primi cardurile în această săptămână.
Voucherele de energie, folosite de români
„Peste 20.000 de operaţiuni au fost onorate până în prezent, de plăţi. Peste 70 milioane lei care au fost plătite către furnizorii de energie. Aşteptăm să fie emise facturile de curent şi cele de gaze naturale pentru ca să avem un val de plăţi mult mai mare decât cel care este în prezent. 1.740.000 de beneficiari au astăzi posibilitatea de a efectua plăţi către furnizorii de energie. 347.000 de beneficiari sunt în situaţia în care primesc, începând de astăzi, cardul de energie, pentru că s-a rezolvat problema situaţiei locative a celor care lucrau mai mulţi la aceeaşi adresă sau figurau în evidenţă mai mulţi la aceeaşi adresă, nu din vina lor, ci alte diverse cauze.
Deci mecanismul îl implementăm şi onorăm toate plăţile online care au fost întocmite până în acest moment, astfel încât beneficiarii pot şi de acasă îşi plătească aceste datorii faţă de furnizorii de energie”, a afirmat Marcel Boloş, întrebat luni la Antena 3 care mai este stadiul implementării cardurilor de energie.
Pentru a putea beneficia de carduri, românii sunt nevoiți să aibă un venit net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, mai mic de 2.000 de lei. Cardul oferit de Guvernul României persoanelor vulnerabile de la noi din țară nu poate fi vândut, nici donat, iar cei care fac acest lucru riscă o amendă între 42.000-60.000 lei. De asemenea, el nu poate fi utilizat nici pentru plata altor produse sau servicii, iar cei descoperiți vor primi o amendă cuprinsă între 4.500-6.000 lei.